dec 022019
 

Inderdaad, 35 jaar baars vissen. Klaas Huttinga was eigenlijk de eerste die met baars  vissen in aanraking kwam en het verder in club aanhangig maakte. De eerste berichten die ik heb zijn van 1984, toen de eerste NK gehouden werd en Klaas Huttinga eerste werd, tweede werd Jannes Diekema en A. Boom en derde werden Joop Schelvis, R. Moerkerk en H. Keysper. Het Kampioenschap werd gestreden in drie wedstrijden. Jannes wist ook nog de grootste baars te vangen van 26 cm. Toen werd er nog gevist in het N-H. Kanaal tussen Alkmaar en Akersloot. Nu maken we een sprongetje naar 1989. Tussen 1984 en 1989 heb ik geen verslagen gevonden. Toen werd er nog niets bewaard helaas. In 1989 bestond de baarsclub uit 15 baarsvissers en de competitie uit 10 wedstrijden. Die competitie werd gewonnen door Harry van Dessel met 109 baarzen. De commissie bestond toen uit Voorzitter Chris Boterman, Secretaris Joop Engels, Penningmeester Max Sprengers en Uitzetter Harry van Dessel. Ik zelf kwam in 1996 in aanraking met baarsvissen door Joop Schelvis die mij de kneepjes van het baarsvissen heeft bijgebracht. Ik ben toen gaan kijken in Alkmaar wat het was en later nog een keer kijken in Burgerbrug, toen kwam het water met bakken uit de lucht en Klaas stond te schudden van de kou en dacht nog, waar begin je aan, maar toch door gezet. Toen waren er 23 deelnemers. Mijn eerste wedstrijd heb ik gewonnen in Haarlem, de Delft, in 1997.  Eerste stek had ik er 7, drie stekken 0 en de laatste stek wist ik er 14 te vangen. Iedereen wilde toen weten hoe ik dat voor elkaar gekregen had, want zoveel op 1 stek was heel bijzonder, nou gewoon, hier ingooien en dan gleed hij met het stroompje mee naar een kuiltje en pats, hangen en dat 14 keer achter elkaar. Joop Schelvis, de nummer 2 wist er totaal 14 te vangen en de nummer 3, Gerrit van Weert 9. Totaal aantal deelnemers 17. In 1999 kwam Joop Engels in de koffiepauze naar mij toe op de parkeerplaats van cafe “Halfweg” in Burgerbrug met de vraag of ik geen zin en tijd had om in de commissie te komen. Dat was toen op de dag dat de beste wedstrijd ooit gevist werd. Er werden toen wel 1230 baarzen gevangen en Joop Schelvis werd eerste met een verpletterende 100 baarzen. Mijn antwoord was toen; Ja, ik wil het wel een jaar proberen ( zijn er 20 geworden )en dus meegelopen en in 2000 heb ik officieel het stokje over genomen van Chris Boterman die er geen tijd meer voor had vanwege zijn werk. Toen was Joop Engels nog secretaris, maar die stopte er ook mee en had ik dus ook het secretariaat er bij, maar niemand die dat wilde doen en bestond het bestuur uit Jack Valk, Max Sprengers en Harry van Dessel en is de commissie in verschillende samenstellingen geweest. Jan Timmerman is er een paar jaar bij geweest, Henk v.d. Kamp een tijdje. 2007 kwamen Jack en Jannes nog in de krant met een stukje over het Baarsvissen, wat helaas ook niet tot het beoogde succes kwam n.l. meer baarsvissers, maar we hebben wel ons best gedaan. In 2010 wist ik bij de NK Baars tweede te worden met 35 baars in de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Bert de Hond werd eerst met 65 baars,  Andre van Kleef werd derde met 31 baars. Van te voren werd er al gezegd, zware drijvers, meer lood, want het zijn dikken baarzen en diep water. Heb het geprobeerd met dikke drijvers, maar kwam daar snel van terug, mijn eigen tuigjes waren veel beter en zoveel dieper was het niet. Kreeg van Liesbeth Timmerman nog een felicitatiekaart met vissende paters die ik nog steeds zuinig bewaar met een postzegel van 44 eurocent, kosten nu een euro. Ook is er genoeg aan gedaan om te proberen wat vissers er bij te krijgen, koppelwedstrijden met niet vissers om maar te proberen om ze aan het baarzen te krijgen, uitnodigingen om een eens een keer mee te vissen, mannetje wat 1 x is mee geweest en zei : Dit is niets voor  mij en weg was hij. Ook eentje die heel enthousiast zijn kistje neer zette, stoeltje pakte, hengel in elkaar zette en iedereen maar stond te kijken wat hij allemaal toch aan het doen was, het duurde en duurde en toen hij eenmaal zat en na 25 minuten 1 baarsje had en de fluit ging was zijn opmerking: wat gaan we nu weer doen. Ja, de 25 minuten zijn om en we gaan verderop staan, ook daar weer hetzelfde ritueel. Ook niet meer gezien, Het blijft een raar spelletje dat baars vissen. Zoals je ziet zijn er nogal wat namen voorbij gekomen die helaas zijn overleden, Chris Boterman die enkele jaren geleden is overleden en ik nog steeds zijn computerprogramma gebruik, maar dat raakt ook op zijn eindje, want het is een oud dos programma en kan alleen op Windows XP gebruikt worden. Gelukkig  heb ik toen een oud laptoppie op de kop kunnen tikken, wat alleen op Windows XP draait. Max Sprengers kwam er na een tijdje achter dat ik in Zaandam werkte en hij kocht de prijzen bij Smit prijzen in Zaandam en vroeg toen: Ik bestel de prijzen, dan kun jij ze weer ophalen en reed ik na mijn werk naar de prijzenboer en haalde ik ze weer op. Dat is ook 25 jaar ons adres voor prijzen geweest. En zo kabbelen die 20 jaar zomaar voorbij en is er helaas een eind gekomen aan 35 jaar baarsvissen bij HSV Kennemerland.

In ieder geval heb ik het heel leuk gehad, de afgelopen 20 jaar als Voorzitter, Secretaris en Penningmeester. Natuurlijk ging dit niet zonder de baarsvissers, waarvoor mijn hartelijke dank voor deze onvergetelijke tijd. Helaas overleden, Harry van Dessel die in 2019  25 jaar uitzetter zou zijn geweest. Natuurlijk ook de uitzetter Gerrit van Weert en Teller Edwin Teeling bedankt die de afgelopen vijf jaar aan mijn zijde gestaan hebben. Niet te vergeten DiaTeeling ( Helaas ook te vroeg overleden ) en Henk en Deborah v.d. Kamp die ook de laatste jaren altijd wel meehielpen met de prijsuitreikingen. Natuurlijk zeker niet als laatste, mijn meissie die ook altijd klaar stond en ook de prijzen verzorgde.

Ik blijf nog wel betrokken bij de club door de website en natuurlijk kunnen jullie de verhalen nog lezen van het monitoren, die weer gaan beginnen half maart,  wat ik ook nog blijf doen en dat loopt zeker nog tot 2022, dus jullie zijn nog niet helemaal van mij af.  

ZIE JULLIE GRAAG TERUG AAN DE WATERKANT.

Groetjes,  Jack

Sorry, the comment form is closed at this time.