sep 242020
 

De oorzaak van de grote vissterfte in het Noordzeekanaal is mogelijk veroorzaakt door een visziekte. Twee weken geleden zijn meer dan 1.000 dode grote harders geteld tussen Havens West en IJmuiden en nog steeds gaan er af en toe nog enkele harders dood. Opmerkelijk is dat alleen grote dode harders worden aangetroffen. Jongere exemplaren en andere vissoorten zijn niet aangetroffen, uitgezonderd een enkele dode snoekbaars, maar dat kan ook een andere oorzaak hebben.

De waterkwaliteit is goed, geen bloei van (giftige) algen – het favoriete voedsel van harders – en het water is helder. Ook de watertemperatuur is niet afwijkend en het zuurstofgehalte is normaal. Voor een giflozing  zijn geen aanwijzingen stelt Rijkswaterstaat.

Door Wageningen Marine Research worden dode harders onderzocht om de visziekte vast te stellen.

Sorry, the comment form is closed at this time.