Baars

 

 

In de tachtiger jaren wordt door Klaas Huttinga het Baarsvissen binnen de vereniging geïntroduceerd. Met een kort hengeltje, rood-witte drijvertjes en een mestpiertje op een stukje van zo’n vijf meter water zoveel mogelijk baarzen vangen en dat in slechts 5 x 25 minuten .. dat is Baarsvissen.

Tijdens de baarscompetitie gaat het om de aantallen, elke baars is 1 punt. Ook is er een prijs voor degene die in de competitie de grootste baars vangt. De titel van Grootste Baarsvanger ooit staat nog steeds op naam van Puck Talens die een baars van 37 cm. wist te vangen. De baarsvissers zijn vertegenwoordigt door een groep van circa 15 deelnemers en vissen hun wedstrijden op de zaterdagochtend. Er zijn verschillende competities en speciale wedstrijden.  ‘s Zomers wordt de hoofdcompetitie gevist met totaal 14 wedstrijden, waarvan de beste 10 tellen.

De eerste wedstrijd van deze competitie is de Jan Delij wedstrijd en de Sinterklaaswedstrijd is de afsluiter van de competitie. Tussentijds wordt ook de zogenaamde Koppelwedstrijd gevist. Deze speciale wedstrijden vallen buiten de competitie. In de winterperiode wordt er ook op baars gevist, dan worden 10 wedstrijden gevist, waarvan de beste 8 tellen. In deze wintercompetitie mag zowel met wormen als met maden gevist worden, in de zomercompetitie alleen met wormen.

In tegenstelling tot de Jan Delij Memorial Cup, mag degene die drie keer eerste geworden is in de competitie de wisselbeker wel houden, de Jan Delij Beker blijft altijd van de vereniging, ongeacht hoe vaak je hem ook hebt gewonnen. Ter telling aangeboden baars moet in de emmer een normaal zwemgedrag vertonen, d.w.z. mag niet op de zij of op de rug liggen. Beslissing van de commissie is bindend.

Mocht er aan het eind van de competitie blijken dat er twee gelijk geëindigd zijn, dan wordt de zogenaamde barrage gevist, binnen tien minuten zoveel mogelijk baars vangen, is de stand dan nog gelijk, dan volgt het “sudden death” , dat is vissen tot je er bij neervalt of zorgen dat je de eerste bent die een baars vangt.

Helaas is de afdeling Baars sinds 2020 gestopt vanwege te weinig deelnemers en omdat de commissie gestopt is

Jack Valk

Sorry, the comment form is closed at this time.