Zeevissen

 

Als kleine jongen mocht ik soms bij mijn broer achterop de Zündapp mee om te gaan zeevissen op de Noordpier. Dat was in de tijd dat er nog geen speciale pakken waren om de kou te doorstaan op de pier. Het werden dus uren van koude handen en een snotneus. Toch was het leuk, helemaal als je dan weer thuis kwam met een mooi maaltje schar of kleine kabeljauw.

Jaren later heeft mijn broer aan de start gestaan van de Zeevisafdeling van, toen nog, Het Karpertje. Samen met Jan Teeling en nog enkele enthousiaste vissers zaten we om de paar weken met een clubje op de pier. Gezellige tijden waren dat en de vangsten waren redelijk tot goed te noemen. Soms werd er uitgeweken van de Noordpier naar de Zuidpier. Deze competitie heeft jaren stand gehouden en er werden later ook leuke uitstapjes geregeld zoals naar Den Helder en  de Paaswedstrijden op Texel.

Vaak kwamen we dan dezelfde vissers tegen waarbij Zwaantje me nog lang is bij gebleven. Een struise vrouw met een grote mond tezamen met haar kleine vissersman Piet. Echt uit de streek waar men geen blad voor de mond nam. Wat ze allemaal wist te vertellen wat er met de gewonnen levensmiddelen allemaal gedaan kon worden..

In de loop der jaren werden de vangsten op de pieren echter steeds slechter en werden de kosten van het aas, door schaarste, voor vele te hoog om op zondagochtend nog naar de pier te gaan en in de jaren 80 is de zeevisafdeling dan ook opgeheven.

Na een lange stilte is er met de wedstrijden van de Strandpaviljoen de Zwaardvis weer een beetje leven gekomen in het enthousiasme van het zeevissen. Op het strand en op de pier werden de vangsten ook steeds beter en vroegen enkele oudgediende zeevissers zich af of HSV Kennemerland weer zou willen beginnen met een zeeviscompetitie.

Na rijp beraad met het thuisfront, ik was net gestopt met de ledenadministratie van HSV Kennemerland na ruim 25 jaar, toch maar besloten om weer een competitie op touw te zetten.

Met een klein clubje zeevissers is HSV Kennemerland in 2014 weer begonnen met een competitie en hopen deze nog enkele jaren voor te zetten. Mochten mensen zich aangetrokken voelen om mee te doen kan dat natuurlijk nog steeds. 

Deze afdeling bestaat sinds 2018 niet meer vanwege te weinig deelnemers

Jan de Reus

Sorry, the comment form is closed at this time.